top of page

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Τι είναι τα ουδέτερα; Διαφέρουν από τα συμπληρώματα διατροφής ή διατροφής;  

Η λέξη nutraceuticals επινοήθηκε για να συμβολίσει τον συνδυασμό διατροφής και φαρμακευτικών προϊόντων. Είναι συνήθως διατροφικά προϊόντα που παρέχουν οφέλη για την υγεία και τα ιατρικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης και της θεραπείας ασθενειών. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα φαρμακευτικά προϊόντα, δεν πρόκειται για συνθετικές ουσίες ή χημικές ενώσεις που παρασκευάζονται για συγκεκριμένες ενδείξεις. Σε ορισμένες δικαιοδοσίες (όπως ο Καναδάς), τα θρεπτικά προϊόντα μπορούν να διατεθούν στο εμπόριο είτε ως τρόφιμο είτε ως φάρμακο. Έτσι, η κατηγορία επικαλύπτεται με εκείνη των συμπληρωμάτων διατροφής, αλλά διεκδικεί πρόσθετη επιστημονική αυστηρότητα.

Είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας πριν χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα διατροφής;  

Τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να μην είναι ακίνδυνα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή ή με ιατρική συνταγή ή να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ενώ άλλα μπορεί να περιέχουν ενεργά συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες σε μερικούς ανθρώπους. Ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους πριν λάβουν ένα συμπλήρωμα διατροφής.

Μπορούν τα συμπληρώματα διατροφής να είναι επιβλαβή;  

Πολλά συμπληρώματα διατροφής περιέχουν ενεργά συστατικά που μπορεί να έχουν ισχυρές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, επομένως όλες οι εταιρείες που παρασκευάζουν και πωλούν συμπληρώματα θα πρέπει να σημειώσουν ότι πριν χρησιμοποιήσει κάποιος ένα συμπλήρωμα θα πρέπει πρώτα να συμβουλεύσει τον γιατρό του, ειδικά όταν λαμβάνονται σε συνδυασμό με άλλες ουσίες.

Είναι υποχρεωμένοι οι κατασκευαστές συμπληρωμάτων διατροφής να αποδείξουν ότι τα συμπληρώματα διατροφής τους είναι αποτελεσματικά;  

Όχι, δεν το κάνουν. Σε αντίθεση με το Συνταγογραφούμενο Φάρμακο (RX), το οποίο υποβάλλεται σε εκτεταμένες κλινικές δοκιμές για έγκριση, οι κατασκευαστές συμπληρωμάτων δεν έχουν εντολή να αποδείξουν την αποτελεσματικότητά τους. Υπό αυτή την έννοια, τα συμπληρώματα διατροφής αντιμετωπίζονται σαν τρόφιμα. Στην περίπτωση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων (RX), υπάρχει επαλήθευση από τις κρατικές αρχές, όπως η FDA στις ΗΠΑ και η AMA στην Ευρώπη.

 

Στην περίπτωση των συμπληρωμάτων διατροφής, γενικά θεωρούνται ασφαλή και αποτελεσματικά μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο. Εξ ου και η απαίτηση για αποποίηση ευθύνης όταν ένας κατασκευαστής κάνει ισχυρισμό σχετικά με την υγεία: "Αυτή η δήλωση δεν έχει αξιολογηθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. Αυτό το προϊόν δεν προορίζεται για τη διάγνωση, τη θεραπεία, τη θεραπεία ή την πρόληψη οποιασδήποτε ασθένειας."

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό για τον κατασκευαστή συμπληρωμάτων διατροφής να έχει εκτενή εμπειρία σε κατάλληλες διαδικασίες παραγωγής και ποιοτικού ελέγχου, υποστηρίζοντας την εμπιστοσύνη στη μάρκα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι η Agetis έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων κατασκευαστών συμπληρωμάτων διατροφής που προέρχονται εκτός της φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Μπορούν τα συμπληρώματα διατροφής να αντικαταστήσουν τα φάρμακα;  

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι ακριβώς αυτό: τα συμπληρώματα. Επομένως, δεν προορίζονται για τη θεραπεία, τη διάγνωση ή τη θεραπεία ασθενειών. Πρέπει να χρησιμοποιούνται επιπρόσθετα, όχι ως αντικατάσταση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Τι είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής ή διατροφής;  

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φαρμάκων των ΗΠΑ, ένα συμπλήρωμα διατροφής είναι ένα προϊόν που προορίζεται για κατάποση που περιέχει ένα «διαιτητικό συστατικό» για να προσθέσει περαιτέρω θρεπτική αξία στη (συμπλήρωση) της δίαιτας. Ένα "διαιτητικό συστατικό" μπορεί να είναι μία ή οποιοσδήποτε συνδυασμός από τις ακόλουθες ουσίες:

 

  • Μια βιταμίνη

  • Ένα ορυκτό

  • Ένα βότανο ή άλλο βοτανικό

  • Ένα αμινοξύ

  • Μια διαιτητική ουσία για χρήση από ανθρώπους για τη συμπλήρωση της δίαιτας αυξάνοντας τη συνολική διατροφική πρόσληψη

  • Ένα συμπύκνωμα, μεταβολίτης, συστατικό ή εκχύλισμα

 

Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής προορίζονται να βοηθήσουν στην παροχή επαρκούς διατροφικής πρόσληψης απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, ενώ άλλα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου ασθένειας.

Ποια είναι η επιστημονική απόδειξη ότι τα συμπληρώματα διατροφής λειτουργούν;  

Υπάρχουν σημαντικές επιστημονικές αποδείξεις ότι τα συμπληρώματα διατροφής είναι ευεργετικά με διάφορους τρόπους. Ωστόσο, είναι δύσκολο να γενικευτεί, καθώς υπάρχει μια τεράστια γκάμα συμπληρωμάτων. Η υπόθεση για κάποιους είναι επιτακτική, για άλλους μπορεί να μην είναι έτσι.

Ενώ η καλή διατροφή είναι το θεμέλιο για καλύτερη υγεία, η έρευνα δείχνει ότι οι περισσότεροι ενήλικες και παιδιά δεν τρώνε όπως θα έπρεπε. Τα συμπληρώματα διατροφής είναι εύκολο να προστεθούν στην καθημερινή διατροφή και αυτό είναι συχνά το πρώτο βήμα που κάνουν οι άνθρωποι προς τη μεγαλύτερη διατροφική ευαισθητοποίηση και την υιοθέτηση άλλων επιλογών υγιεινού τρόπου ζωής. Είτε παίρνουν πολυβιταμίνες, βότανα ή εξειδικευμένο προϊόν, οι άνθρωποι μπορούν και ζουν πιο υγιεινές ζωές συμπληρώνοντας τη διατροφή τους. Το σωστό συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για παράδειγμα για έγκυες γυναίκες, χορτοφάγους, ηλικιωμένους κ.λπ.

bottom of page