top of page
Women Collage - 1920x1080-01.jpg

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Οι ορμόνες εκτελούν πολλές βασικές λειτουργίες και έχουν τεράστια επίδραση στην υγεία των γυναικών. Οι πιο γνωστές ορμόνες είναι τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη. 

 

Οι ορμόνες επηρεάζουν την αναπαραγωγική υγεία της γυναίκας, συμπεριλαμβανομένης της εμμήνου ρύσεως, της εγκυμοσύνης, της εμμηνόπαυσης και πολλά άλλα. Τα οιστρογόνα επηρεάζουν επίσης τον εγκέφαλο, το καρδιαγγειακό σύστημα, τα μαλλιά, το δέρμα και το μυοσκελετικό σύστημα. Η προγεστερόνη προετοιμάζει το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας για το γονιμοποιημένο ωάριο υποστηρίζοντας την εγκυμοσύνη.

Οι ορμόνες που αφορούν τον αναπαραγωγικό κύκλο παίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στη ζωή των γυναικών, ξεκινώντας από την έμμηνο ρύση. 

​​

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Η εγκυμοσύνη είναι μια σημαντική περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας και διαρκεί συνήθως 40 εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης των εννέα μηνών, πολλές αλλαγές συμβαίνουν στο σώμα μιας γυναίκας. Ορισμένες από τις φυσιολογικές αλλαγές είναι ορατές, όπως αύξηση βάρους ή αύξηση της κοιλιάς. Άλλες αλλαγές όπως η διόγκωση της μήτρας, η πρωινή αδιαθεσία και η οσφυαλγία δεν είναι άμεσα ορατές, αλλά γίνονται αισθητές.

 

Μερικές φορές η εγκυμοσύνη φέρνει ζητήματα όπως δυσκοιλιότητα, αναιμία, ραγάδες και αλλαγές στο δέρμα. Κάθε μία από αυτές τις καταστάσεις οφείλεται στη μεταβαλλόμενη βιοχημεία του σώματος. 

Εικόνα από την Camylla Battani
Εικόνα από τον Valdemars Magone

ΓΗΡΑΝΣΗ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Η γήρανση του δέρματος είναι μια διαδικασία στην οποία το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και αρχίζει να εμφανίζει ρυτίδες. Αυτή είναι μια αναπόφευκτη διαδικασία που έχει ως αποτέλεσμα την λέπτυνση, ξηρότητα του δέρματος και τη δημιουργία ρυτίδων. Ωστόσο, η πρόωρη γήρανση του δέρματος μπορεί επίσης να λάβει χώρα λόγω της υψηλής έκθεσης στον ήλιο, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, του καπνίσματος και της κακής διατροφής.

Ορισμένες ενέργειες για την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης του δέρματος περιλαμβάνουν την υγιεινή διατροφή, τη μείωση του στρες και τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ. Είναι επίσης σημαντικό για να διατηρηθεί το δέρμα ενυδατωμένο, να σταματήσετε ή να μειώσετε το κάπνισμα, να κοιμηθείτε περισσότερο και να πιείτε περισσότερο νερό. Το δέρμα σας μπορεί επίσης να αντιδρά ευεργετικά από την περιοδική κατανάλωση προβιοτικών και κολλαγόνου. 

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

Η εμμηνόπαυση ορίζεται ως η περίοδος στη ζωή της γυναίκας που ξεκινά ένα χρόνο μετά την τελευταία έμμηνο ρύση της και δεν είναι πλέον σε θέση να μείνει έγκυος. Αυτό συμβαίνει λόγω της φυσιολογικής εξάντλησης των ωοθυλακίων.

 

Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσικό μέρος της γήρανσης και σχετίζεται με τη μείωση των επιπέδων οιστρογόνων στη γυναίκα. Συνήθως ξεκινά μεταξύ 45 και 55 ετών, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί πριν ή μετά από αυτό το ηλικιακό εύρος. Η διάμεση ηλικία για την εμμηνόπαυση είναι τα 51 έτη, αλλά περίπου το 1% των γυναικών ξεκινά την εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 40 ετών.

 

Η εμμηνόπαυση συνήθως αποτελείται από τρία στάδια: Περιεμμηνόπαυση, η οποία συμβαίνει πριν από την εμμηνόπαυση και είναι μια χρονική περίοδος που οι ορμόνες της γυναίκας αρχίζουν να αλλάζουν. Εμμηνόπαυση,  η οποία ξεκινά όταν μια γυναίκα βιώνει έλλειψη εμμήνου ρύσεως για ένα χρόνο και το διάστημα μετά την έναρξη της εμμηνόπαυσης. 

Χαμογελαστή γυναίκα

ΚΟΛΠΙΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Οι κολπικές λοιμώξεις προκαλούνται συνήθως από βακτήρια, μύκητες, παράσιτα ή ιούς. Εμφανίζονται συνήθως λόγω ανισορροπίας στη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου. Αυτή η ανισορροπία μπορεί να προκαλέσει δυσφορία όπως κνησμό ή πόνο μέσα και γύρω από τον κόλπο, πόνος κατά την επαφή ή δυσάρεστη οσμή. Μερικές φορές χημικές ουσίες σε σαπούνια, σπρέι ή ακόμη και ρούχα μπορεί να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα και τους ιστούς αυτής της περιοχής.

 

Για την αποφυγή κολπικών λοιμώξεων, είναι σημαντικό να διατηρείτε τον εαυτό σας καθαρό και στεγνό, αλλά να μην χρησιμοποιείτε υπερβολικά κολπικά σπρέι ή αρωματικά σαπούνια. Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε ρούχα που συγκρατούν τη θερμότητα και την υγρασία. 

Κίτρινο Φόρεμα
Χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή

ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

 Η λοίμωξη του ουροποιητικού είναι μια λοίμωξη στο ουροποιητικό σύστημα είτε στα νεφρά, στους ουρητήρες, στην ουροδόχο κύστη. Οι περισσότερες λοιμώξεις αφορούν την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα.

Μερικά από τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονη, επίμονη ανάγκη για ούρηση, αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, συνήθως συχνά και σε μικρές ποσότητες ούρα που εμφανίζονται κόκκινα ή ροζ και πόνο στην περιοχή της πυέλου.

Η κατανάλωση περισσότερων υγρών, ειδικά νερού, και η κατανάλωση χυμού κράνμπερι μπορεί να αποτρέψουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. 

Εικόνα Ηλία Πελεγρίνη

ΚΟΛΠΙΚΗ ΞΗΡΟΤΗΤΑ

Μερικές γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα με ξηρότητα του κόλπου κατά την επαφή. Αν και αυτό το πρόβλημα είναι πιο συχνό στις γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση, ωστόσο και οι νεότερες γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν κολπική ξηρότητα. Οι γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση ή οι θηλάζουσες μητέρες μπορεί να παρουσιάσουν κολπική ξηρότητα λόγω των χαμηλών επιπέδων οιστρογόνων. 

Οι λόγοι για την ξηρότητα του κόλπου πριν από την εμμηνόπαυση συνδέονται με προϊόντα υγιεινής όπως γυναικεία σπρέι, πισίνες ή χημικές ουσίες υδρομασάζ. Θεραπείες φαρμάκων όπως φάρμακα για την αλλεργία και κρύα φάρμακα μπορεί επίσης να είναι ένας λόγος για την κολπική ξηρότητα. 

Η κολπική ξηρότητα μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι δυσάρεστο να καθίσετε ή να ασκηθείτε.

ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ

Η αποτοξίνωση είναι μια διαδικασία κατά την οποία ακολουθείται συγκεκριμένη διατροφή ή καταναλώνονται προϊόντα που βοηθούν το σώμα να αποβάλλει τοξίνες. Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας και στην απώλεια βάρους.

 

Μερικές φορές, το συκώτι, τα νεφρά, οι πνεύμονες, το έντερο και το δέρμα, χάνουν την ισορροπία τους. Τότε είναι που το σώμα μας δείχνει σημάδια ότι είναι υπερφορτωμένο. Τα πρώτα σημάδια περιλαμβάνουν κόπωση, σπάνιες κινήσεις του εντέρου, αδυναμία απώλειας βάρους ή δερματικά προβλήματα όπως εξανθήματα ή ακμή.

Ορισμένα τρόφιμα περιέχουν αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία του σώματός μας από τις ελεύθερες ρίζες και τις βλάβες τους. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια που παράγει το σώμα ως αντίδραση σε περιβαλλοντικές και άλλες πιέσεις όπως το κάπνισμα τσιγάρων ή οι ατμοσφαιρικοί ρύποι. Τα ακόλουθα λαχανικά και φρούτα έχουν αποτοξινωτικό αποτέλεσμα: τεύτλα, αγκινάρες, καρότα, αβοκάντο, λάχανο, μπρόκολο, σταφύλια, σταφίδες, μούρα.

Εικόνα από τον Gabin Vallet

AGETIS ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Evelor - Logo-CY-06.jpg

Μικρονοποιημένη τρανς-ρεσβερατρόλη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, μέλος μιας ομάδας φυτικών ενώσεων που ονομάζονται πολυφαινόλες.

libifeme_edited.png

Η σειρά LIBIFEME® είναι μια σειρά από συμπληρώματα διατροφής που έχουν σχεδιαστεί για γυναίκες που απολαμβάνουν λιγότερη ή και καθόλου ευχαρίστηση στις ιδιωτικές τους στιγμές.

Emelin FF-CY-01.png

Μια πρωτοποριακή ένωση σιδήρου σε συνδυασμό με φολικό οξύ για αποτελεσματική απορρόφηση και απαλή στο στομάχι.

bottom of page