top of page

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΑ

Η αντρική υγεία έχει πολλά θέματα που συσχετίζονται με το φύλο, όπως η παραγωγή τεστοστερόνης, η σεξουαλική υγεία και η εμπλοκή σε επικίνδυνες συμπεριφορές. Είναι σημαντικό οι άνδρες να φροντίζουν την υγεία τους ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή, κάνοντας θετικές προσαρμογές στον τρόπο ζωής και τακτικούς ελέγχους.

Οι φάσεις της  ζωής ενός άνδρα εξαρτώνται συχνά από τις ανδρικές ορμόνες, κυρίως την τεστοστερόνη. Κατά την εφηβεία, όταν το σώμα των ανδρών αρχίζει να παράγει περισσότερη τεστοστερόνη, το σώμα τους αρχίζει να αλλάζει, με τους μυς να αντικαθιστούν το λίπος. Η ενηλικίωση σχετίζεται με την έντονη σωματική δραστηριότητα.  

Η μέση ηλικία για τους άνδρες ξεκινά στα 40 τους. Οι άνδρες συχνά βιώνουν μείωση της τεστοστερόνης που οδηγεί σε συμπτώματα κατάθλιψης, συμπεριλαμβανομένου του άγχους ή της δυσαρέσκειας. 

Σε μεγαλύτερη ηλικία, οι άνδρες είναι συνήθως πιο προστατευμένοι από καταστάσεις όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η οστεοπόρωση επειδή συνεχίζουν να παράγουν τεστοστερόνη καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Η μείωση της τεστοστερόνης μπορεί να επηρεάσει την ικανοποίηση των ανδρών με την οικεία ζωή, οδηγώντας σε ψυχολογικά προβλήματα.

ΟΡΜΟΝΕΣ (τεστοστερόνη)

Η τεστοστερόνη είναι μια σημαντική ανδρική σεξουαλική ορμόνη. Η λειτουργία της είναι να ρυθμίζει τη γονιμότητα, τη μυϊκή μάζα, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και την κατανομή λίπους. Η τεστοστερόνη ρυθμίζει επίσης τη σεξουαλική ορμή και την οστική μάζα. Οι άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να παρουσιάσουν μειωμένη σεξουαλική ορμή, στυτική δυσλειτουργία και διευρυμένο ιστό μαστού. Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε οστεοπόρωση, αλλαγές στη διάθεση και μειωμένη ενέργεια.

 

Τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες μειώνονται με την ηλικία, συνήθως ξεκινώντας από την ηλικία των 40 ετών. Τα συμπτώματα που υποδεικνύουν τη μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης είναι η μειωμένη λίμπιντο, η μειωμένη στυτική ποιότητα, οι αλλαγές στη διάθεση, η κόπωση, η απώλεια μαλλιών, οι αλλαγές στο δέρμα και η αύξηση του κοιλιακού λίπους.

Εικόνα από τον Sam Moqadam
Εικόνα από τον Andrew Wise

ΓΕΝΕΤΗΣΙΟΣ ΟΡΜΗ

Η  ανδρική λίμπιντο αλλάζει με την ηλικία, παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα στις ηλικίες των 20 έως 30, ενώ συνεχίζει να είναι ισχυρή στη δεκαετία 30-40. Ωστόσο, το άγχος της εργασίας, της οικογένειας και άλλων ευθυνών και δεσμεύσεων μπορεί να μειώσει το ενδιαφέρον για το σεξ. Στα 50 τους, οι άνδρες μπορούν να παραμείνουν σωματικά ενεργοί και να απολαύσουν τη σεξουαλική τους ζωή ειδικά, εάν έχουν καλή σωματική και ψυχική υγεία.

 

Η ανδρική λίμπιντο εξαρτάται επίσης από παράγοντες όπως η ψυχολογική, κοινωνική και φυσική κατάσταση. 

ΜΥΙΚΗ ΔΟΜΗΣΗ

Οι μύες αποτελούνται από πολλές ελαστικές ίνες. Μας επιτρέπουν να κινούμαστε, να καθόμαστε ίσια, να τρέχουμε, να περπατάμε και να σηκώνουμε. Μια βασική λειτουργία των μυών είναι να κρατούν τα οστά στη θέση τους και να υποστηρίζουν την κίνησή τους. Οι τένοντες συνδέουν τους μύες με τα οστά.

 

Σχεδόν κάθε άνδρας που είναι ενεργός σωματικά έχει προσπαθήσει να αυξήσει τη μάζα του σώματός του χτίζοντας μυς. Μπορείτε να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα με την άσκηση, προσθέτοντας περισσότερα γεύματα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες στη διατροφή σας και αφήνοντας το σώμα σας να ανακάμψει μετά από αυξημένη άσκηση. Η προσθήκη κολλαγόνου στη διατροφή σας βοηθά στη διατήρηση της υγείας των τενόντων και επομένως της ανάπτυξης και της υγείας των μυών.

Εικόνα από τον Grzegorz Rakowski
ΠΑΤΕΡΑΣ και γιος

ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται στην κατώτερη μοίρα της ουροδόχου κύστης. Παράγει και περιέχει ένα υγρό που αποτελεί μέρος του σπέρματος. Ο προστάτης μεγαλώνει φυσικά με την ηλικία και συνήθως δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα. Ωστόσο, μερικές φορές, οι άνδρες αντιμετωπίζουν προβλήματα που σχετίζονται με τον προστάτη.

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που σχετίζονται με τον προστάτη είναι ο διευρυμένος προστάτης. Αυτό συμπιέζει την ουρήθρα και κάνει τους άνδρες να ουρούν συχνά, ειδικά τη νύχτα. Η προστατίτιδα είναι μια φλεγμονή του προστάτη που προκαλείται από βακτήρια. Πρόκειται για ανδρική λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος που μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά την ούρηση ή την εκσπερμάτωση, πυρετό και ρίγη, ανάγκη για πιο συχνά ούρηση και θολά ούρα.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια άλλη απειλή και συχνά δεν έχει συμπτώματα. Επομένως, συνιστώνται ιατρικές επισκέψεις για έλεγχο προστάτη.

ΣΤΡΕΣ /ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ

Το άγχος είναι η αντίδραση του σώματος στις αλλαγές στη ζωή. Οι στρεσογόνοι παράγοντες μπορεί να είναι συναισθηματικής ή σωματικής φύσης. Οι άνδρες βιώνουν άγχος σε καθημερινή βάση, που προκαλούνται από προβλήματα στην εργασία, προβλήματα σχέσεων, οικονομικά ζητήματα, έλλειψη ελεύθερου χρόνου ή ακόμη και μικρές αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα.

 

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα σημάδια που δείχνουν ότι η ζωή σας έχει πολύ άγχος. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι φυσιολογικά και συναισθηματικά, όπως κατάθλιψη ή άγχος, θυμός, ευερεθιστότητα, χαμηλότερο ενδιαφέρον για τη ζωή, έλλειψη κινήτρων ή σύγχυση, προβλήματα μνήμης ή συγκέντρωσης. 

Εικόνα από τον Nik Shuliahin

ΑΓΕΤΗΣ  ΛΥΣΕΙΣ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Evelor - Logo-CY-06.jpg

Μικροποιημένη trans-ρεσβερατρόλη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, μέλος μιας ομάδας φυτικών ενώσεων που ονομάζονται πολυφαινόλες. 

bottom of page