top of page
pexels-pixabay-45209 (1).jpg

ΚΑΡΔΙΑ & ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ

Το κυκλοφορικό σύστημα είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της λειτουργίας του σώματός σας. Η καρδιά είναι το βασικό όργανο στο κυκλοφορικό σύστημα. Κάθε μέρα, περίπου 5 λίτρα αίματος στο ανθρώπινο σώμα ταξιδεύουν πολλές φορές μέσω περίπου 96.560 χιλιομέτρων αιμοφόρων αγγείων που συνδέουν τα κύτταρα των οργάνων μας και τα μέρη του σώματός μας.

Το κυκλοφορικό σύστημα συνεργάζεται στενά με άλλα συστήματα στο σώμα μας. Με κάθε καρδιακό παλμό, το αίμα στέλνεται σε όλο το σώμα μας μεταφέροντας οξυγόνο, ορμόνες και θρεπτικά συστατικά σε κάθε κύτταρο. Το κυκλοφορικό σύστημα μεταφέρει επίσης τα απόβλητα και το διοξείδιο του άνθρακα έξω από το σώμα.

Οποιεσδήποτε διακοπή, απόφραξη ή ασθένειες που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο η καρδιά ή τα αιμοφόρα αγγεία αντλούν αίμα μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές όπως καρδιακές παθήσεις.

Μερικοί παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τον κίνδυνο για ασθένειες του κυκλοφορικού συστήματος περιλαμβάνουν την έλλειψη άσκησης, την παχυσαρκία, το κάπνισμα, την υπερβολική χρήση αλκοόλ, το υψηλό στρες και την κακή διατροφή.

ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ & ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

Οι δύο κύριες μορφές χοληστερόλης που βρίσκονται στο σώμα είναι η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) και η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL). Η LDL είναι γνωστή ως «κακή χοληστερόλη». Παρασκευάζεται από τον οργανισμό και απορροφάται από τροφές πλούσιες σε χοληστερόλη όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η LDL μπορεί να συνδυαστεί με άλλα λίπη και ουσίες στο αίμα, δημιουργώντας μπλοκαρίσματα στις αρτηρίες. Η HDL είναι γνωστή ως «καλή χοληστερόλη». Έχει προστατευτική δράση στην καρδιά. Μεταφέρει την επιβλαβή χοληστερόλη έξω από τις αρτηρίες σας.

 

Τα τριγλυκερίδια είναι ένα είδος λίπους που λαμβάνεται κυρίως από το φαγητό που τρώτε. Ορισμένα τριγλυκερίδια είναι απαραίτητα για ορισμένες κυτταρικές λειτουργίες, αλλά ένα υψηλό επίπεδο είναι ανθυγιεινό. Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Εικόνα της Joanna Kosinska
Εικόνα από Alasdair Elmes

ΠΙΕΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ

Η αρτηριακή πίεση είναι ένα μέτρο της δύναμης που χρησιμοποιεί η καρδιά σας για να αντλεί αίμα γύρω από το σώμα σας.

 

Η ιδανική αρτηριακή πίεση θεωρείται ότι είναι περίπου 120/80 mmHg. Ο πρώτος αριθμός δείχνει τη συστολική αρτηριακή σας πίεση και ο δεύτερος τη διαστολική αρτηριακή πίεση.

 

Με την πάροδο του χρόνου, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει την καρδιά, τις αρτηρίες και άλλα όργανα του σώματος.

ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ: ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

Το ανθρώπινο σώμα έχει περίπου 60.000 μίλια αγγείωσης: αρτηρίες, φλέβες και τριχοειδή αγγεία. Οι φλέβες μεταφέρουν το αίμα πίσω στην καρδιά. Τυχόν διαταραχές στην εκτέλεση της λειτουργίας τους συνήθως  προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας.

 

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που συναντώνται είναι στα πόδια, όταν οι βαλβίδες στα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να μην κλείνουν σωστά, επιτρέποντας επομένως τη συλλογή αίματος.

 

Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κιρσούς: διευρυμένες, συστρεφόμενες φλέβες που μερικές φορές διογκώνονται έξω από το πόδι.

 

Είναι σημαντικό να παραμείνετε δραστήριοι, να παραμένετε ενυδατωμένοι και να τρώτε υγιεινά τρόφιμα για να διατηρήσετε τις φλέβες σας υγιείς. 

Εικόνα από την Cristina Anne Costello
pexels-jacqueline-howell-2325843.jpg

ΑΝΑΙΜΙΑ

Η σιδηροπενική αναιμία είναι μια κατάσταση κατά την οποία το αίμα δεν διαθέτει επαρκή ερυθρά αιμοσφαίρια. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς του σώματος. Η έλλειψη σιδήρου αναπτύσσεται λόγω ανεπαρκούς σιδήρου. Χωρίς αρκετό σίδηρο, το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει αρκετή αιμοσφαιρίνη, την ουσία στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρει οξυγόνο.

Η έλλειψη σιδήρου είναι επίσης συχνή μεταξύ των εγκύων γυναικών: Πάνω από το 20% των εγκύων στην Ευρώπη έχουν αναιμία κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους.

Τα κοινά σημεία και συμπτώματα της αναιμίας περιλαμβάνουν συνεχή κόπωση, χλωμό δέρμα, αίσθημα δύσπνοιας, ξηρά και κατεστραμμένα μαλλιά και δέρμα και συχνούς πονοκεφάλους.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΩΝ

Οι ηλεκτρολύτες είναι μέταλλα στο σώμα σας που έχουν ηλεκτρικό φορτίο. Βρίσκονται στο αίμα, τα ούρα, τους ιστούς και άλλα σωματικά υγρά. Οι ηλεκτρολύτες είναι σημαντικοί για το σώμα σας επειδή εξισορροπούν την ποσότητα του νερού, μετακινούν θρεπτικά συστατικά στα κύτταρά σας, απομακρύνουν τα απόβλητα από τα κύτταρά σας και διασφαλίζουν ότι τα νεύρα, οι μύες, η καρδιά και ο εγκέφαλός σας λειτουργούν σωστά.

 

Οι ηλεκτρολύτες περιλαμβάνουν νάτριο, ασβέστιο, κάλιο, χλωριούχο, φωσφορικό και μαγνήσιο.

Αρακάς

AGETIS ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟΥ

Emelin FF-CY-01.png

Μια καινοτόμα ένωση σιδήρου σε συνδυασμό με φολικό οξύ για αποτελεσματική απορρόφηση, ήπια στο στομάχι

Evelor - Logo-CY-06.jpg

Μικροποιημένη trans-ρεσβερατρόλη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, μέλος μιας ομάδας φυτικών ενώσεων που ονομάζονται πολυφαινόλες, με πολυάριθμα οφέλη. 

bottom of page