top of page
Image by Nathan Dumlao

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η σεξουαλική υγεία είναι μια σημαντική πτυχή στη ζωή μας. Επηρεάζει τη γενική υγεία και ευεξία μας καθώς και τις σχέσεις μας. Ψυχολογικοί και φυσιολογικοί παράγοντες επηρεάζουν την οικεία υγεία μας, οι οποίοι περιλαμβάνουν σημαντικές παραλλαγές μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν κολπική ξηρότητα λόγω της μειωμένης λίπανσης και του πόνου μετά από αυτήν. Άλλοι παράγοντες, όπως το άγχος, η θεραπεία με αντικαταθλιπτικά, η μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικών, οι ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία μπορεί επίσης να επηρεάσουν την υγεία του αιδοιοκολπικού.

Η απόδοση, η επιθυμία και η οικεία υγεία των ανδρών σχετίζονται με τα επίπεδα τεστοστερόνης, το στρες, το άγχος, την έλλειψη ύπνου, τα θέματα σχέσεων, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και άλλα.

Για τη διατήρηση της σεξουαλικής υγείας, συνιστάται η υγιεινή διατροφή, η αποφυγή του καπνίσματος, η διατήρηση υγιούς βάρους, ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ και η ανοιχτή επικοινωνία με τον σύντροφό σας.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΟΡΜΟΝΕΣ

Οι ορμόνες εκτελούν πολλές βασικές λειτουργίες και έχουν τεράστια επίδραση στην υγεία των γυναικών. Οι πιο γνωστές ορμόνες είναι τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη. Επηρεάζουν την αναπαραγωγική υγεία της γυναίκας, συμπεριλαμβανομένης της εμμήνου ρύσεως, της εγκυμοσύνης, της εμμηνόπαυσης και άλλα. Τα οιστρογόνα επηρεάζουν επίσης τον εγκέφαλο, το καρδιαγγειακό σύστημα, τα μαλλιά, το δέρμα και το μυοσκελετικό σύστημα. Η προγεστερόνη προετοιμάζει την επένδυση της μήτρας για ένα γονιμοποιημένο ωάριο, υποστηρίζει την εγκυμοσύνη, καταστέλλει την παραγωγή οιστρογόνων μετά την ωορρηξία.

 

Οι ορμόνες που εμπλέκουν τον αναπαραγωγικό κύκλο παίζουν κρίσιμο ρόλο στη ζωή των γυναικών, ξεκινώντας από την έμμηνο ρύση.

Εικόνα από την Camylla Battani

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

Η εμμηνόπαυση ορίζεται ως η περίοδος στη ζωή της γυναίκας κατά την οποία η γυναίκα σταματά να έχει περίοδο και δεν είναι πλέον σε θέση να μείνει έγκυος φυσικά. Προκαλείται από τη φυσική διαδικασία που συμβαίνει καθώς οι ωοθήκες γερνούν και παράγουν λιγότερες αναπαραγωγικές ορμόνες.

 

Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσικό μέρος της γήρανσης και σχετίζεται με τη μείωση των επιπέδων οιστρογόνων της γυναίκας. Αρχίζει συνήθως μεταξύ 45 – 55 ετών, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί πριν ή μετά από αυτό το ηλικιακό εύρος. Η διάμεση ηλικία για την εμμηνόπαυση είναι τα 51 έτη, αλλά περίπου το 1% των γυναικών ξεκινά την εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 40 ετών.

Εικόνα από τον Denys Nevozhai

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας που κυοφορεί ένα μωρό και ετοιμάζεται να γεννήσει. Η εγκυμοσύνη συνήθως διαρκεί 40 εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια της εννιάμηνης εγκυμοσύνης, πολλές αλλαγές συμβαίνουν στο σώμα μιας γυναίκας. Μερικές από τις σωματικές αλλαγές είναι ορατές, όπως η αύξηση βάρους ή η αύξηση της κοιλιάς. Άλλες αλλαγές όπως η διαστολή της μήτρας, η πρωινή ναυτία και οι οσφυαλγίες δεν φαίνονται, αλλά γίνονται έντονα αισθητές από τις έγκυες γυναίκες.

 

Μερικές φορές η εγκυμοσύνη φέρνει προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα. αναιμία; ραγάδες; και αλλαγές στο δέρμα. Κάθε μία από αυτές τις καταστάσεις οφείλεται στην μεταβαλλόμενη βιοχημεία του σώματος.

Εικόνα από την Esther Ann
Εικόνα από το CHU Gummies

ΚΟΛΠΙΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Οι κολπικές λοιμώξεις προκαλούνται συνήθως από βακτήρια, μύκητες, παράσιτα ή ιούς. Εμφανίζονται συνήθως λόγω ανισορροπίας ζύμης και βακτηρίων που ζουν φυσιολογικά στον κόλπο. Αυτή η ανισορροπία μπορεί να προκαλέσει δυσφορία όπως φαγούρα ή πόνο μέσα και γύρω από τον κόλπο. πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. ή μια ασυνήθιστη μυρωδιά. Μερικές φορές χημικές ουσίες σε σαπούνια, σπρέι ή ακόμα και ρούχα μπορεί να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα και τους ιστούς αυτής της περιοχής.

Για να αποφύγετε τις κολπικές λοιμώξεις, είναι σημαντικό να διατηρείτε τον εαυτό σας καθαρό και στεγνό, αλλά να μην χρησιμοποιείτε υπερβολικά κολπικά σπρέι ή αρωματικά σαπούνια. Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε ρούχα που συγκρατούν τη θερμότητα και την υγρασία.

ΚΟΛΠΙΚΗ ΞΗΡΑΝΣΗ

Μερικές γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα με κολπική ξηρότητα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Αν και αυτό το πρόβλημα είναι πιο κοινό σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν εμμηνόπαυση, οι νεότερες γυναίκες μπορεί επίσης να εμφανίσουν κολπική ξηρότητα. Οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ή οι μητέρες που θηλάζουν μπορεί να εμφανίσουν κολπική ξηρότητα λόγω των χαμηλών επιπέδων οιστρογόνων.

 

Οι λόγοι για την ξηρότητα του κόλπου πριν από την εμμηνόπαυση συνδέονται με προϊόντα υγιεινής, όπως γυναικεία σπρέι, πισίνες ή χημικά υδρομασάζ. Οι φαρμακευτικές θεραπείες όπως η αλλεργία και τα φάρμακα για το κρύο μπορεί επίσης να είναι ένας λόγος για την ξηρότητα του κόλπου, καθώς ξηραίνουν τους βλεννογόνους.

Η ξηρότητα του κόλπου μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σας κάνει άβολα να καθίσετε ή να ασκηθείτε.

Εικόνα από τον Renith R
Εικόνα από την Brooke Cagle

ΑΝΔΡΙΚΕΣ ΟΡΜΟΝΕΣ

Η τεστοστερόνη είναι μια σημαντική ανδρική ορμόνη του φύλου. Η λειτουργία του είναι να ρυθμίζει τη γονιμότητα, τη μυϊκή μάζα, την κατανομή του λίπους και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η τεστοστερόνη ρυθμίζει επίσης τη σεξουαλική ορμή και την οστική μάζα. Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να οδηγήσουν σε στειρότητα. Οι άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να εμφανίσουν μειωμένη σεξουαλική ορμή, στυτική δυσλειτουργία, διευρυμένο ιστό του μαστού. Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε οστεοπόρωση, εναλλαγές της διάθεσης και μειωμένη ενέργεια.

Τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται με τη γήρανση. Ξεκινώντας γύρω στα 40. Τα ακόλουθα συμπτώματα υποδεικνύουν ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται: μειωμένη ποιότητα στύσης, μειωμένη λίμπιντο, αλλαγές στη διάθεση, κόπωση, μειωμένες τρίχες στο σώμα, αλλαγές στο δέρμα ή αυξημένο κοιλιακό λίπος.

ΑΝΔΡΙΚΗ ΛΙΜΠΙΝΤΟ

Η ανδρική λίμπιντο αλλάζει με την ηλικία. Η λίμπιντο των ανδρών είναι υψηλή στα 20 τους όταν αυξάνεται το επίπεδο της τεστοστερόνης. Η λίμπιντο των ανδρών συνεχίζει να είναι ισχυρή από τα 30 τους μέχρι τα 40 τους. Ωστόσο, το άγχος της δουλειάς, της οικογένειας και άλλων ευθυνών και υποχρεώσεων μπορεί να μειώσει το ενδιαφέρον για το σεξ. Στα 50 τους, οι άνδρες μπορούν να παραμείνουν σωματικά δραστήριοι και να απολαύσουν τη σεξουαλική τους ζωή εάν έχουν καλή σωματική και ψυχική υγεία, αν και οι στύσεις μπορεί να συμβαίνουν λιγότερο συχνά.

 

Η λίμπιντο εξαρτάται επίσης από παράγοντες όπως η ψυχολογική κατάσταση, η κοινωνική και η φυσική κατάσταση. Η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη λίμπιντο.  

Εικόνα από τον David Herron
ΠΑΤΕΡΑΣ και γιος

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται μεταξύ της ουροδόχου κύστης και του πέους. Παράγει και περιέχει υγρό που αποτελεί μέρος του σπέρματος. Ο προστάτης μεγαλώνει φυσικά με την ηλικία και συνήθως δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα. Ωστόσο, μερικές φορές οι άνδρες αντιμετωπίζουν προβλήματα που σχετίζονται με τον προστάτη.

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα είναι:

  • Μεγαλωμένος προστάτης. Συμπιέζει την ουρήθρα και κάνει τους άνδρες να ουρούν συχνά, ειδικά τη νύχτα και το αίσθημα αδυναμίας να βγάλουν όλα τα ούρα έξω.

  • Η προστατίτιδα είναι μια φλεγμονή του προστάτη που προκαλείται από βακτήρια.

  • Ο καρκίνος του προστάτη συχνά δεν έχει συμπτώματα. Ως εκ τούτου, οι άνδρες πρέπει να επισκεφθούν έναν ειδικό γιατρό για έλεγχο προστάτη.

AGETIS ΛΥΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ

libifeme_edited.png

Η σειρά LIBIFEME® είναι μια σειρά συμπληρωμάτων διατροφής που έχουν σχεδιαστεί για γυναίκες που απολαμβάνουν λιγότερη ή και καθόλου ευχαρίστηση στις ιδιωτικές τους στιγμές

bottom of page