top of page
Αναζήτηση

Όλα γύρω από το Μαγνήσιο


Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο απαραίτητο για να λειτουργεί σωστά ο οργανισμό μας. Σύμφωνα με το WebMD, μια ενήλικη γυναίκα χρειάζεται περίπου 310 mg (mg) μαγνησίου την ημέρα και 320 mg μετά την ηλικία των 30 ετών. Οι ενήλικες άνδρες κάτω των 31 ετών χρειάζονται 400 mg και 420 mg εάν είναι μεγαλύτεροι και τα παιδιά χρειάζονται από 30 έως 410 mg ανάλογα με την ηλικία και το φύλο τους.



Σύμφωνα με το WebMD, το μαγνήσιο έχει τα ακόλουθα οφέλη:


  • Ενισχύει τα οστά. Το σώμα χρησιμοποιεί μαγνήσιο για να δημιουργήσει νέα κύτταρα των οστών. Πολλοί ερευνητές προτείνουν ότι μπορεί επίσης να προστατεύσει από την απώλεια οστού, σπάσιμο των οστών και την οστεοπόρωση.

  • Το μαγνήσιο είναι γνωστό ότι βοηθά το σώμα στην αποφυγή της χρόνιας φλεγμονής.

  • Προστατεύει την Καρδιά. Τα σωστά επίπεδα μαγνησίου μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες ακανόνιστου καρδιακού παλμού, καρδιακής νόσου ή καρδιακής προσβολής.

  • Προλαμβάνει τις ημικρανίες. Οι ειδικοί λένε ότι το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει να μπλοκάρει ή να μειώσει τις χημικές ουσίες του πόνου στον εγκέφαλο και να μην σφίξει τα αγγεία, συμβάλλοντας στην πρόληψη των πονοκεφάλων ημικρανίας.

  • Μειώνει τις πιθανότητες για διαβήτη. Το μαγνήσιο βοηθά στη σωστή λειτουργία της ινσουλίνης. Η ινσουλίνη βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σταθερά. Σε μια μελέτη, τα άτομα που έλαβαν το περισσότερο μαγνήσιο στη διατροφή τους είχαν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν διαβήτη από εκείνα που έλαβαν το λιγότερο.


Μπορείτε να λάβετε μαγνήσιο μέσω της διατροφής, καταναλώνοντας τροφές με υψηλή σε περιεκτικότητα μαγνήσιο:


Ξηροί καρποί και σπόροι. 28 gr αμύγδαλα ή κάσιους έχουν 80 mg μαγνήσιο.


Σπόροι κολοκύθας, πεκάν, ηλιόσποροι, φιστίκια και λινάρι είναι επίσης πλούσια σε μαγνήσιο.


Ολικής αλέσεως. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως δεν έχουν μόνο πολλές φυτικές ίνες, αλλά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο. Δύο φέτες ψωμί ολικής αλέσεως έχουν 45 mg μαγνήσιο, μισό φλιτζάνι καστανό ρύζι περίπου 40 mg και μισό φλιτζάνι μαγειρεμένο πλιγούρι βρώμης 30 mg μαγνήσιο.


Αβοκάντο. Ένα φλιτζάνι αβοκάντο σε κύβους περιέχει 44 mg μαγνήσιο.


Σκούρα φυλλώδη πράσινα. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι ή ελβετικό τσαρντ έχει περίπου 150 mg μαγνήσιο. Τα χόρτα Collard και το λάχανο είναι επίσης καλές πηγές μαγνησίου.


Προϊόντα σόγιας. Ένα φλιτζάνι γάλα σόγιας έχει έως 60 mg μαγνήσιο ενώ μισό φλιτζάνι τόφου έχει περίπου 50 mg μαγνήσιο.


Φασόλια. Μισό φλιτζάνι μαύρα φασόλια έχει 60 mg μαγνήσιο και μισό φλιτζάνι kindney φασόλια έχει 35 mg μαγνήσιο. Άλλα όσπρια πλούσια σε μαγνήσιο είναι τα ρεβίθια, τα λευκά φασόλια και οι φακές.


Πηγή:

All About Magnesium Nourish by WebMd. 13 Δεκεμβρίου 2019

bottom of page